Topografische kaart Middelburg
Interactieve kaart
Klik op de kaart om de hoogte weer te geven.
Middelburg
Middelburg moet rond het midden van de 9e eeuw zijn ontstaan, want bij archeologische opgravingen van na de verwoesting van 1940 (zie onder), zijn gebruiksvoorwerpen uit die periode gevonden. Bij de plaats werd vermoedelijk eind 9e eeuw de middelste ringwalburg (of vluchtburg) op Walcheren aangelegd, die lag tussen de Duinburcht (Domburg) en de Zuidburcht (Souburg). Deze burcht was vermoedelijk als verdediging tegen de Vikingen bedoeld nadat zij na de mislukte strooptocht van Rodulf (873) van het eiland verjaagd waren. Maar veel is onzeker over deze burchten: mogelijk werden deze ook al gebouwd ten tijde van Vikingkoning Harald de Jongere, die tussen 841 en 864 over het eiland heerste. De burg had een doorsnede van ruim 200 meter en werd omringd door een aarden wal en een gracht, die in het noorden en oosten werd gevormd door het riviertje de Arne en in het zuiden (Lange Delf) en westen werd gegraven. De huidige hoogte van de burchtheuvel is ongeveer 7 meter boven NAP.
Over deze kaart

Naam: Topografische kaart Middelburg, hoogte, reliëf.
Locatie: Middelburg, Zeeland, Nederland (51.47529 3.57530 51.53530 3.66034)
Gemiddelde hoogte: 0 m
Minimale hoogte: -4 m
Maximale hoogte: 8 m
Andere topografische kaarten
Klik op een kaart om zijn topografie, zijn hoogte en zijn reliëf te bekijken.

Sint Anna ter Muiden
Sint Anna ter Muiden ligt in het zeekleipoldergebied op een hoogte van ongeveer 1,5 meter. In de omgeving vindt men diverse historische polderdijken die ook de Belgisch-Nederlandse grens overschrijden. In het zuiden ligt de Damse Vaart en in het nabijgelegen België vindt men kreken en overblijfselen van de…
Gemiddelde hoogte: 1 m

Cadzand-Bad
Na de watersnoodramp van 1953 werd de haven gedempt en werd een dijk van 9 meter hoogte aangelegd. Ook kwam er een nieuwe zeesluis.
Gemiddelde hoogte: 1 m

Zuidzande
Nederland > Zeeland > Zuidzande
Zuidzande ligt in een zeekleipoldergebied op een hoogte van ongeveer 1 meter. Vrijwel het gehele gebied wordt door de akkerbouw ingenomen. Een aantal oude, met knotwilgen omzoomde, polderdijken geven het landschap een enigszins besloten karakter.
Gemiddelde hoogte: 1 m

's-Gravenpolder
Nederland > Zeeland > Borsele > 's-Gravenpolder
De oudste vermelding vinden we in een oorkonde uit 923, waarin de leenroerigheid van Egmond, Fortrapa, Kinheim (Kennemerland) en Wasda (Land van Waas) wordt omgezet in eigen bezit van graaf Dirk I. Daarmee verwierf graaf Dirk I het gehele kustgebied van Egmond tot Bodelo <den Grave> in het Land van Waes in…
Gemiddelde hoogte: -1 m