Topografische kaarten, reliëfkaarten, hoogtekaartjes

Gratis topografische kaarten visualiseren en delen.

Marseille

Klik op de kaart om de hoogte weer te geven.

Marseille, Bouches-du-Rhône, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Metropolitaans Frankrijk, 13000, Frankrijk (43.29617 5.36995)

Over deze kaart

Naam: Topografische kaart Marseille, reliëfkaart, hoogtekaart.
Coördinaten: 43.16962 5.22869 43.39103 5.53248
Minimale hoogte: 0 m
Maximale hoogte: 770 m
Gemiddelde hoogte: 114 m

Marseille

Marseille is oorspronkelijk gesticht door Grieken uit Phocaea rond 600 v.Chr. onder de naam Μασσαλία: Massalia of Massilia. Dankzij deze stad kon onder meer de handel tussen de Grieken en de Kelten in de oudheid vereenvoudigd worden, vooral via de nabije Rhône. Gedurende haar gehele geschiedenis was het een belangrijke stad voor de handel tussen de Middellandse Zee regio en West-Europa. Haar staatsinrichting (politeia) was oligarchisch en werd in de oudheid beschouwd als een goed werkend systeem. De belangrijkste handelswaren waren tin, zout, amber, keramiek en wijn (de druif werd door de Grieken van Massalia in Zuid Frankrijk geïntroduceerd). Al snel na de stichting werden er vanuit Massalia nieuwe koloniën gesticht: Empórion (nu in Catalonië), Nice, Monaco en Monte Carlo. Vanuit deze plaatsen verspreidde de Griekse cultuur zich langs de rivieren en handelswegen over Zuid-Frankrijk en beïnvloedde sterk de Keltische stammen van het binnenland. Vanuit Massalia werden er ook expedities georganiseerd naar West-Europa om de 'barbaarse' landen te verkennen voor handelsdoeleinden. Een bekend ontdekkingsreiziger uit de 4e eeuw v.Chr. was Pytheas (van Massalia) die het eiland Groot-Brittannië omzeilde en misschien zelfs tot IJsland was gevaren. Op haar hoogtepunt beheerste Massalia de hele huidige Provence en de kuststrook van Noordoost-Spanje. Door concurrentie met de Etrusken en Carthagers ontstonden er vaak conflicten. In de 3e eeuw, 2e eeuw en 1e eeuw voor Christus verbonden de Massalioten zich met het expanderende Romeinse Rijk voor de defensie tegen de Carthagers en behielden hierdoor hun vrijheid, totdat ze in de strijd tussen Caesar en Pompeius de verliezende kant kozen. Caesar nam de stad na het beleg van Massilia in en ontnam haar de meeste gebieden en de politieke zelfstandigheid. De Romeinen noemden de stad Massilia. In de 1e eeuw kreeg Massilia nieuwe vermaardheid als een centrum voor Grieks onderwijs en cultuur en veel Romeinse en Keltische bewoners van Gallië stuurden hun kinderen naar Massilia om beschaving op te doen.

Wikipedia (CC-BY-SA 3.0)

Andere topografische kaarten

Saint-Lambert

Frankrijk > Provence-Alpes-Côte d'Azur > Marseille

Saint-Lambert, Marseille 7e Arrondissement, Marseille, Bouches-du-Rhône, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Metropolitaans Frankrijk, 13007, Frankrijk (43.28695 5.36139)

Coördinaten: 43.28324 5.35426 43.28951 5.36749 - Minimale hoogte: 0 m - Maximale hoogte: 154 m - Gemiddelde hoogte: 17 m