Topografische kaart Muntendam
Interactieve kaart
Klik op de kaart om de hoogte weer te geven.
Muntendam
Muntendam had nog rond 1500 hoogstwaarschijnlijk een eigen kerk aan de Legeweg of Edeweg (1451 up den Eedweghe, Oudfries ēde = 'turf'), waaraan twee geestelijken waren verbonden..Na de inbraak van de Dollard omstreeks deze tijd werd het dorpje verlaten en raakte de bewoning geconcentreerd rond de natuurlijke zandhoogte waar nu de dorpskern ligt. Muntendam bleef een zelfstandig kerspel , maar viel tot 1840 kerkelijk onder Zuidbroek Langs het huidige Muntendammerdiep bevond zich een voorwerk van het Grijzemonnikenklooster te Termunten, dat waarschijnlijk verantwoordelijk was voor het onderhoud van Hogedam met de sluis en de brug over de Ae. Het middeleeuwse steenhuis op de plek van de huidige Kloosterplaats (omstreeks 1566 Kolde Monnicken genoemd) was nog in de achttiende eeuw voorhanden. De provinciekaart van Nicolaes Visscher van omstreeks 1680 noemt het dorp nog altijd Oltmuntendam, kennelijk ter onderscheiding van Boven-Muntendam dat op latere kaarten staat vermeld. De weidegronden ten noorden van het dorp (Grote en Kleine Venne) dienden rond 1730 nog als gemeenschappelijke weide voor tientallen eigenaars.
Over deze kaart

Naam: Topografische kaart Muntendam, hoogte, reliëf.
Locatie: Muntendam, Midden-Groningen, Groningen, Nederland (53.12355 6.83306 53.16130 6.89894)
Gemiddelde hoogte: 1 m
Minimale hoogte: -3 m
Maximale hoogte: 6 m
Andere topografische kaarten
Klik op een kaart om zijn topografie, zijn hoogte en zijn reliëf te bekijken.

Zuidwending
Nederland > Groningen > Veendam
De opslag bestaat uit een gasinstallatie bovengronds en uit vijf cavernes, waarvan er in 2011 vier gereed waren en de laatste in 2013 gereed gekomen is. De cavernes liggen op een diepte van 1000 tot 1500 meter. Vier cavernes hebben een gemiddelde hoogte van 300 meter en een diameter van 50 tot 60 meter en…
Gemiddelde hoogte: 2 m

Wessinghuizen
Nederland > Groningen > Onstwedde
De buurtschap behoort tot de oudere nederzettingen in de huidige gemeente Stadskanaal. Het werd gesticht op een zandhoogte langs de Ruiten Aa. De zandhoogte Jardinghkamp in het zuiden van de vroegere marke van Wessinghuizen wordt al genoemd in 1391, als vlak bij de buurtschap Egge Addinga, de Heer van…
Gemiddelde hoogte: 3 m

Oude Pekela
Nederland > Groningen > Oude Pekela > Oude Pekela
Oude Pekela had een levendige Joodse gemeenschap. Tot aan de jaren tachtig van de negentiende eeuw bleef de Joodse gemeente van Oude en Nieuwe Pekela groeien. In 1884 werd er nog een nieuwe synagoge met een ritueel bad en een onderwijzerswoning ingewijd. Op zijn hoogtepunt in 1870 telden beide Pekela's 401…
Gemiddelde hoogte: 1 m

Roodeschool
Nederland > Groningen > Het Hogeland > Roodeschool
Hoofdplaats: Uithuizen Dorpen: Adorp · Den Andel · Baflo · Bedum · Eenrum · Ellerhuizen · Eppenhuizen · Hornhuizen · Houwerzijl · Kantens · Kleine Huisjes · Kloosterburen · 't Lage van de Weg · Lauwersoog · Leens · Leenstertillen · Lutjewolde · Mensingeweer · Molenrij · Niekerk · Noordwolde…
Gemiddelde hoogte: 0 m

Bedum
Nederland > Groningen > Bedum > Bedum
Hoofdplaats: Uithuizen Dorpen: Adorp · Den Andel · Baflo · Bedum · Eenrum · Ellerhuizen · Eppenhuizen · Hornhuizen · Houwerzijl · Kantens · Kleine Huisjes · Kloosterburen · 't Lage van de Weg · Lauwersoog · Leens · Leenstertillen · Lutjewolde · Mensingeweer · Molenrij · Niekerk · Noordwolde…
Gemiddelde hoogte: 0 m

Rhederbrug
Het gebied stond eerder als een deel van de Bovenstreek bekend, met achter de Leidijk de Veen- en Boekweitlanden van Bellingwolde. De zandweg naar Rhede dateert van omstreeks 1857. De eerste bebouwing langs deze weg dateert uit de tijd rond 1900. In 1902 opende de school (dan nog te Bovenstreek) zijn deuren.…
Gemiddelde hoogte: 2 m