Topografische kaarten Fryslân
Klik op een kaart om zijn topografie, zijn hoogte en zijn reliëf te bekijken.

Drachten
De in de jaren zestig gedempte Drachtstervaart is gedeeltelijk opnieuw geopend tot in het centrum. Aan het Moleneind bevindt zich een passantenhaven. Ter voorbereiding op de heraanleg ontwierp kunstenaar Henk Hofstra een symbolische blauwe weg met een afmeting van tien bij duizend meter. Hierop was met witte…
Gemiddelde hoogte: 2 m

Harlingen
Na de stormvloed in de zomer van 1573 moesten dijkgedeelten ten noorden en zuiden van Harlingen landinwaarts nieuw worden aangelegd. De Spaanse kolonel Caspar de Robles perste de bevolking geregeld geld af voor de soldij van zijn soldaten. Hij was in 1574, inmiddels stadhouder, traag bij de voedselvoorziening…
Gemiddelde hoogte: 0 m

Wolvega
Het oudste kerkgebouw van Wolvega is de Kerk op de Hoogte, de protestantse kerk (PKN). Deze werd in 1646 gebouwd na verwoesting van de oorspronkelijke kerk, deels met hergebruik van oude muurgedeelten. Onder de kerk is een grafkelder aanwezig waar veel leden van de familie Van Haren liggen. Volgens de…
Gemiddelde hoogte: 2 m

Dokkum
Dokkum ligt aan de Staande Mast Route. Deze route maakt het voor schepen mogelijk om vanaf het Lauwersmeer naar Harlingen en het Ijsselmeer te varen, zonder beperkingen in de doorvaarhoogte. In en rondom Dokkum zijn diverse watersport voorzieningen en is er een jachthaven. Het ‘keerpunt’ van de…
Gemiddelde hoogte: 0 m

Aldeboarn
Over de bouw van de kerktoren doet de volgende anekdote de ronde. De Boornsters wilden de hoogste toren van Friesland hebben, en dat betekende dat hun toren hoger moest worden dan de toren van Tzum. Daarom reisden twee mannen naar Tzum om te bepalen hoe hoog die toren precies was. Ze beklommen de toren en…
Gemiddelde hoogte: 0 m

Hegebeintum
De terp van Hogebeintum werd bewoond vanaf 600 voor Christus. Het dorp waarin de terp stond wordt reeds in de 9e eeuw genoemd als 'Bintheim'. In de 10e eeuw is het dorp blijkbaar gesplitst, want er is dan sprake van een 'Westerbintheim' en een 'Osterbinetheim' (Oosterbeintum). Westerbeintum wordt vanaf de 15e…
Gemiddelde hoogte: -1 m

Franeker
Op 19 augustus werden 7000 pond kruit en wapens naar Franeker vervoerd. Op de 23e werd een nieuw transport van 6.000 pond afgeleverd. Op de 27e kwamen afgevaardigden van Gedeputeerde Staten poolshoogte opnemen en eisten het kanon op. Ze werden de stad uitgejaagd. Eind augustus 1787 trok een tiental…
Gemiddelde hoogte: 0 m

Laaxum
In 1718 stonden er acht huizen in de buurtschap en in 1851 zes. Aan het begin van de twintigste eeuw was Laaxum een plaats met zestien huizen en twee boerderijen, waarin samen meer dan honderd mensen woonden. In het begin van de eenentwintigste stonden er elf huizen en één boerderij. De haven werd ook wel…
Gemiddelde hoogte: 0 m

IJlst
Sinds oktober 2004 was er een discussie gaande over het behoud van de oude fabrieksschoorsteen. In 2007 werd de schoorsteen gerenoveerd, waarbij deze tot de oorspronkelijke hoogte is teruggebracht. Echter niet zoals vroeger gemetseld, maar in de vorm van een stalen skeletsel (kunstwerk). Medio 2005 is er op…
Gemiddelde hoogte: -1 m

Ingwierrum
In 1447 werd de plaats vermeld als Edygwerum, in 1491 als Enghwerum, 1558 als Engwerum, in 1573 als Engwierum en in 1843 als Engwierum of Aengwierum. De plaatsnaam zou verwijzen naar een voor bewoning opgeworpen hoogte van de familie Edinga, afleiding van de persoonsnaam Ede.
Gemiddelde hoogte: 0 m

Dedgum
Wat de plaatsnaam precies betekent is niet bekend. In ieder geval wijst het tweede element in de oorspronkelijke naam uit de 9e eeuw naar een opgeworpen hoogte. De oudste vorm duidt mogelijk op een groep mensen die op die opgeworpen hoogte woonde. Het eerste element zou kunnen duiden op de persoon Deddo of…
Gemiddelde hoogte: -1 m

Offingawier
De plaats werd in de 13e eeuw vermeld als Vffenwere, in 1328 als Offinghewere, in 1335 als in Oftingherwier, in 1495 als Offangeer en in 1505 als Offingawier. De plaatsnaam duidt op een opgeworpen hoogte bewoond door het geslacht Offinga.
Gemiddelde hoogte: 0 m

Koudum
De naam zou duiden op het feit dat de plaats bij een kolen(branders)woud was gelegen, van het Oudfriese woord col voor houtskool en widum wat een datief meervoud is van widu, een bos of kreupelhout. Er wordt ook gezegd dat het 'een hoog punt in een bos' zou betekenen. Koudum lag op een hoogte die omringd werd…
Gemiddelde hoogte: -1 m

Ureterp
In 1641 sloot de Haagse koopman Passchier Bolleman met de bewoners van Noorder- en Suider-Drachten een contract om ten behoeve van de veenafgraving een vaart te graven vanaf Buitenvallaat. Deze vaart werd tussen 1657 en 1667 doorgegraven vanaf het Vallaat naar Frieschepalen en werd hier bekend als de…
Gemiddelde hoogte: 4 m

Nijewier
Niawier wordt voor zover bekend voor het eerst vermeld in 1467, als Nyaweer. In de 16e eeuw zijn vermeldingen te vinden als Næwier, Naewier, Nye werr, Nyewerr, Nawier, Neewier en Niewier. In de daaropvolgende eeuwen komen varianten voor als Nyewier, Nieu-Wier, Nijewier, Nijawier en Nieuwwier. De naam verwijst…
Gemiddelde hoogte: -1 m