Topografische kaart Utrechtse Heuvelrug
Interactieve kaart
Klik op de kaart om de hoogte weer te geven.
Utrechtse Heuvelrug
Topografische gemeentekaart van Utrechtse Heuvelrug, per december 2016
Over deze kaart
Naam: Topografische kaart Utrechtse Heuvelrug, hoogte, reliëf.
Locatie: Utrechtse Heuvelrug, Utrecht, Nederland (51.97073 5.24699 52.08657 5.52938)
Gemiddelde hoogte: 10 m
Minimale hoogte: -3 m
Maximale hoogte: 72 m
Andere topografische kaarten
Klik op een kaart om zijn topografie, zijn hoogte en zijn reliëf te bekijken.
Leusden
In de zeventiende eeuw maakte de teelt van tabak een snelle groei door, dat in het gebied van de huidige gemeente rond 1700 haar hoogtepunt bereikte. Het gebied was hier goed geschikt voor, onder andere dankzij het gunstige klimaat, de gunstige bodem en goede verbindingen met belangrijke centra voor de handel…
Gemiddelde hoogte: 9 m
Amerongen
In de omgeving van Amerongen bevinden zich de Amerongse Berg, de Hazenberg, de Vlakke Berg, de Geerenberg, de Zuilensteinse Berg en de Galgenberg. De Amerongse Berg, met een hoogte van 69,2 meter boven NAP, is het hoogste punt van de provincie Utrecht.
Gemiddelde hoogte: 15 m
Leusden
In de zeventiende eeuw maakte de teelt van tabak een snelle groei door, dat in het gebied van de huidige gemeente Leusden rond 1700 haar hoogtepunt bereikte. Het was hier geschikt voor dankzij het gunstige klimaat, de bodem en goede verbindingen met belangrijke centra voor de handel en bewerking van tabak:…
Gemiddelde hoogte: 8 m
Leidsche Rijn
In de loop van de geschiedenis worden als antwoord hierop verschillende maatregelen genomen, waarvan het graven van de Vleutense Vaart omstreeks 700 de eerste is. Dit kanaal begint in de rivier de Rijn dicht bij het huidige Utrechtse Domplein. Na ruim 4 km eindigt het in dezelfde rivier ter hoogte van Den…
Gemiddelde hoogte: 0 m
IJsselstein
Nederland > Utrecht > IJsselstein
Korenmolen de Windotter is de ronde stenen wal- en stellingmolen die in 1732 is gebouwd. De molen staat op de zuidwestzijde van de stadswal van IJsselstein. De molen was van oorsprong een dwangmolen, een molen waar de boeren uit de omgeving verplicht waren hun graan te laten malen. Tevens werd er met het…
Gemiddelde hoogte: 1 m
Veenendaal
Nederland > Utrecht > Veenendaal
Veenendaal was de laatste gemeente op het vasteland van Nederland die bevrijd werd. Na de Duitse capitulatie bleven in eerste instantie de in Veenendaal gelegerde Nederlandse en Duitse SS'ers de dienst uitmaken. Op 7 mei gingen verschillende leden van de Binnenlandse Strijdkrachten poolshoogte nemen. Zij…
Gemiddelde hoogte: 11 m
Eemnes
In de Middeleeuwen was de monding van de Eem een moerassig gebied dat meestal onder water stond. Na de Allerheiligenvloed van 1170 daalde echter het waterpeil in het drassige gebied rond de Eemmond. Daardoor kon ontginning van het gebied plaatsvinden en ontstonden het dorp Ter Eem en Huis Ter Eem. De…
Gemiddelde hoogte: 1 m
Woudenberg
Nederland > Utrecht > Woudenberg
In de kern van Hengistcoto bouwden de monniken van de abdij een boerderij met omwalling. Deze lag ter hoogte van het huidige kruispunt van de wegen van Austerlitz naar Woudenberg (N224) en Doorn naar Amersfoort (N227). Dit kruispunt heet in de volksmond Quatre-Bras, naar het gelijknamige restaurant dat daar…
Gemiddelde hoogte: 13 m
De Bilt
In 1457 werd er een drievoudige moord gepleegd op onder andere Nicolaas van Yperen, burgemeester van Haarlem en zijn schepen Gerrit van Noortwyck. Deze waren als gezanten onderweg naar bisschop David van Bourgondië en ter hoogte van het dorp De Bilt werd deze aanslag gepleegd. De adellijke familie Van…
Gemiddelde hoogte: 4 m
IJsselstein
Korenmolen de Windotter is de ronde stenen wal- en stellingmolen die in 1732 is gebouwd. De molen staat op de zuidwestzijde van de stadswal van IJsselstein. De molen was van oorsprong een dwangmolen, een molen waar de boeren uit de omgeving verplicht waren hun graan te laten malen. Tevens werd er met het…
Gemiddelde hoogte: 1 m
Vianen
Het Stedelijk Museum is gehuisvest in een uit de 17e eeuw daterende rooms-katholieke schuilkerk. De kerk heeft ongeveer 150 jaar lang als schuilkerk gefunctioneerd. In het museum is de historische collectie van Vianen en omgeving te zien met belangrijke thema's zoals waterbeheer, vrijheid en tolerantie.…
Gemiddelde hoogte: 2 m
Woerden
Woerden stamt uit de Romeinse tijd, toen rond 41 n.Chr. het castellum Laurium op deze plek werd gesticht, op een natuurlijke hoogte. Dit castellum was een legerplaats langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, die gevormd werd door de Rijn, tegenwoordig de Oude Rijn. Laurium is in gebruik geweest tot omstreeks…
Gemiddelde hoogte: -1 m
Loenen aan de Vecht
De naam Lona is afgeleid van het Germaanse Lo (lucus) wat "bos" betekent, met de toevoeging na, zoals ook voorkomt in Haltna (Houten) en Marsna (Maarssen). Het woordje lo kennen we in diezelfde betekenis in Venlo, Lopik, Het Loo en andere topografische namen. In de loop van de tijd werd Lona verbasterd tot…
Gemiddelde hoogte: -1 m
Achterveld
De rooms-katholieke Sint Jozefkerk in Achterveld is van cultuurhistorische waarde. Het is een kruiskerk in neoromaanse stijl en heeft twee torens, een hoge vieringtoren en een lagere klokkentoren boven het ingangsportaal. Kenmerkend zijn de op wisselende hoogte aangebrachte tent- en zadeldaken. Het interieur…
Gemiddelde hoogte: 6 m
Ameide
Naast evenementen op regelmatige basis vinden er ook andere activiteiten plaats. Ook in de directe omgeving en in de regio wordt veel georganiseerd, waarbij met name Salmsteke, op de noordoever van de Lek ter hoogte van Ameide, een belangrijk evenemententerrein is.
Gemiddelde hoogte: 0 m
Grebbeberg
Topografisch kaartbeeld van de Grebbeberg en de Blauwe Kamer, december 2015. Klik voor een vergroting.
Gemiddelde hoogte: 16 m
Oudegracht
Enkele gedeelten van de Oudegracht wijken af van het patroon met straten, werven en kelders. Dat geldt onder meer voor het gedeelte tussen de Gaardbrug en de Stadhuisbrug. Langs dit stukje gracht, dat tussen de oudste handelsnederzetting en het kerkelijke centrum rond de Dom doorliep, zijn andere oplossingen…
Gemiddelde hoogte: 6 m
Benschop
Gedurende de Tweede Wereldoorlog zaten er op het "hoogtepunt" ongeveer honderd onderduikers in het dorp. In de loop van de oorlog vond een geschat aantal van 250 onderduikers een schuilplaats in Benschop. Kort na Dolle Dinsdag ging een grote groep verzetsstrijders met onderduikers op de foto. Op dat moment…
Gemiddelde hoogte: 0 m